dimecres, 25 d’abril del 2012

El procés d'elaboració de l'oli a una tafona

                                             
El procés d'elaboració de l'oli a una tafona.
                                                                           

La història comença quan les dones i els nins anaven a recollir les olives d'en terra. Les oliveres estaven damunt la marjada . Amb les someres, els homes duien les olives amb les beasses.                                            





 
Quan arribaven al poble amb les someres duien les olives a la tafona.







 



La tafona és una habitació rectangular que estava dins la casa. La tafona tenia quatre parts que eren: Molí de sang, la premsa, el fornal, les finestres i els transportins. 





 

Descarregaven les olives per tirar-les per un forat fins que arribaven a una pica de pedra de dins la tafona.







 


A dins la tafona hi havia una caldera que es deia fornal i allà encalentien l'aigua, i tot això ho dirigia un home que li deien el dimoni, perquè necessitaven aigua calenta per fer l'oli.





 

 
Dins la tafona també hi havia un aparell que es deia molí de sang, perquè funcionava amb força animal. L'animal que feia funcionar el molí de sang era una mula. Els aparells del molí de sang es deien sumola, tremuja, rutlo i arbre. Per sa tremuja li tiraven ses olives i es rutlo les esclafava i feia una pasta que es deia pinyolada.




 
Després, hi havia una altra eina, on dintre hi ficaven la pinyolada i un litre i mig d'aigua. Tenia un forat per ficar-li un pal per aguantar que es deia trasportins. Primer, es posava el pal i després els esportins, un damunt l'altre. Tenien forma de cercle.






 

 
Hi havia un aparell que es deia premsa, era de fusta i per fer-lo funcionar hi havia d'haver dos homes que li feien donar voltes perquè sa premsa esclafàs els esportins plens de pinyolada per separar el líquid de la pinyolada.










 
 


Quan l'oli estava embotellat, el duien a les botigues del poble o també el venien ells.